Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou Skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 45 6709 122

O nemocnici

V nemocnici AGEL Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica oslavovali sviatok lásky

15.2.2024

Prejavovať si navzájom lásku je tým najlepším rozhodnutím. A práve Valentín, sviatok všetkých zamilovaných je deň, kedy sme k sebe pozornejší a láskavejší ako inokedy. Bolo tomu tak aj v žiarskej a banskoštiavnickej nemocnici.

Ďakujeme nadácii AGEL za sladké perníčkové srdiečka, ktoré potešili našich najzraniteľnejších pacientov na oddelení pediatrie, vnútorného lekárstva, dlhodobo chorých a v dome ošetrovateľskej starostlivosti.

Poďakovanie patrí tiež deťom z Materskej škôlky Ul. Rundekova 1 v Žiari nad Hronom, ktoré vyrobili Valentínske pozdravy pre pacientov v nemocnici v Banskej Štiavnici. Vyčarovali im tak úprimný úsmev na tvári a slzy dojatia.

V tento deň však mali dôvod na radosť nielen pacienti, ale aj zamestnanci. Cukráreň Janky Matejovej v Žiari nad Hronom im darovala zákusky, ktoré potešili naozaj všetkých. Tento prejav vďaky a lásky, ako aj samotné dobroty im dodali množstvo energie, ktorú pri svojej práci denne potrebujú. 

Posielanie valentínskych prianí má dávnu históriu. Úplne prvé prianie malo údajne podobu milostnej básne, ktorú pripisujú francúzskemu vojvodovi Karlovi Orleánskemu. Ďalšie z najstarších prianí k sviatku zamilovaných je uložené v Britskej knižnici. Ide konkrétne o milostný list, ktorý 14. februára 1477 poslala slečna Kartery Brewsová svojmu snúbencovi Johnovi Pastonovi, ktorý bol jej „milovaným Valentínom“. V roku 1835 bolo v Spojenom kráľovstve poštou odoslaných viac ako 60 000 valentíniek, a to aj napriek drahému poštovnému. Tento trend sa potom ešte rozšíril s vynálezom poštovej známky, čo zaistilo odosielateľom väčšiu anonymitu a v priebehu 19. storočia ustúpili ručne písané správy masovo vyrábaným pohľadniciam. Dnes sú pomenované ako valentínky, ktoré majú stále vo svete veľkú obľubu a v súčastnosti sú zasielané aj elektornicky.

 

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL