Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou Skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 45 6709 122

O nemocnici

Problém, ktorý nebolí – viete, ako je na tom vaša štítna žľaza?

30.5.2024

Takmer každého piateho Slováka v dospelosti trápia problémy spojené s funkciou štítnej žľazy, pričom poruchy sú výrazne častejšie u žien. Aj keď ide o malý orgán, jeho funkcia je v tele nenahraditeľná. Napriek tomu prevencii venuje pozornosť len malé percento Slovákov. Stačí pritom jednoduchý laboratórny test, ktorý posúdi funkciu tohto orgánu a odhalí prípadné zmeny v tkanivách.

Štítna žľaza je malý dvojlalokový orgán pripomínajúci motýlie krídla, ktorý sa nachádza v prednej časti krku. Aj keď váži len 10 až 20 gramov, zohráva zásadnú rolu v ľudskom organizme. „Primárnou funkciou štítnej žľazy je vylučovanie hormónov thyroxín a trijódtyronín, ktoré ovplyvňujú mnohé procesy v organizme – regulujú telesnú teplotu, srdcovú frekvenciu, využívanie energie či kognitívne funkcie,“ vysvetľuje MUDr. Vlasta Riashko z endokrinologickej ambulancie Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom.

Na produkciu hormónov štítna žľaza nevyhnutne potrebuje jód. Dlhodobý nedostatok tohto kľúčového minerálu môže viesť k vzniku strúm, teda nadrozmernému zväčšeniu tohto orgánu. Problematický je však aj nadbytok jódu v strave, ktorý môže zhoršiť príznaky rôznych ochorení štítnej žľazy. Jód si viete doplniť výživovými doplnkami, telo ho však vie efektívne spracovať aj zo stravy. Medzi kvalitné zdroje patria morské plody a ryby, mliečne výrobky, tiež jódovaná soľ a vajcia. K abnormálnemu zväčšeniu štítnej žľazy však môže dôjsť aj v dôsledku infekčného zápalu a onkologického či autoimunitného ochorenia. Struma je často symptómom hypotyreózy či hypertyreózy, väčšina strúm je však vo väčšine nezhubná a ich prognóza priaznivá.

Okrem jódu na rozvoj porúch štítnej žľazy značne vplýva aj genetika, úlohu v celom procese však zohráva najmä imunitný systém. Výskyt ochorení je okrem toho značne rozdielny v rámci pohlaví – v závislosti od konkrétneho ochorenia je výskyt u žien 7 až 8-krát častejší ako u mužov. Podľa odborníkov má na tom zásluhu najmä imunitný systém, ktorý je u žien variabilnejší a tiež tehotenstvo, počas ktorého štítna žľaza zažíva záťaž, pretože produkuje hormóny nielen pre telo matky, ale aj pre plod.  „Väčšina zdravotných komplikácii so štítnou žľazou sa týka jej schopnosti produkovať hormóny. Problém však môže nastať aj pri jej abnormálnom zväčšení, teda strume. V neposlednom rade je celosvetovo na vzostupe aj diagnostika rakoviny štítnej žľazy,“ uvádza MUDr. Riashko.

Samotná štítna žľaza v prípade ochorenia nebolí, spájajú sa s ňou však nepríjemné príznaky, ktoré pacienti často mylne prisúdia iným ochoreniam alebo životnému štýlu. V prípade hypertyzeózy hovoríme o tzv. hyperaktívnej štítnej žľaze, ktorá produkuje nadmerné množstvo hormónov. „To vedie k neregulovanému zrýchleniu metabolizmu, čo môže viesť k nezdravému úbytku hmotnosti, búšeniu srdca, nadmernému poteniu, traseniu rúk, svalovej únave, ale aj k podráždeniu či úzkostiam. Liečba sa preto zameriava na podávanie liekov, ktoré znižujú funkciu štítnej žľazy a je tiež potrebné redukovať jód v strave. Ak však organizmus nereaguje na tento typ liečby, môže byť potrebné chirurgické odstránenie štítnej žľazy,“ vysvetľuje endokrinologička.

Naopak, hypotyreóza sa vyznačuje nedostatočnou produkciou hormónov, ktoré telo potrebuje, čo metabolizmus neprirodzene spomaľuje. S touto diagnózou sa preto spája nárast telesnej hmotnosti, únava, sklony k zápche či znížená výkonnosť, suchá pokožka, vypadávanie vlasov, ale aj neplodnosť. „Pri liečbe hypotyreózy je kľúčové určenie príčiny jej nedostatočnej činnosti a náhrada chýbajúcich hormónov,“ hovorí lekárka z Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom.

Hormóny štítnej žľazy majú významný vplyv aj na vývoj detí. Dieťa by malo podstúpiť vyšetrenie u endokrinológa v prípade, že sa v rodine vyskytli ťažkosti so štítnou žľazou. „Navštíviť odborníka je potrebné aj v prípade, že sa u dieťaťa pozorujú zmyslové chyby,“ prízvukuje MUDr. Vlasta Riashko. Ak chcete k zdraviu vašej štítnej žľazy pristúpiť preventívne, odporúča sa absolvovať krvné testy a ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy. Na krvné testy sa môžete objednať aj bez toho, aby ste sa museli ísť k endokrinológovi. „V laboratóriách AGELLAB ponúkame balíček vyšetrení Štítna žľaza, v rámci ktorého z krvnej vzorky vyšetrujeme základné parametre na posúdenie funkcie štítnej žľazy, teda tyreotropný hormón a voľnú frakciu T4. Okrem toho posudzujeme aj protilátky proti štruktúram štítnej žľazy pre diagnostiku a monitoring konkrétnych diagnóz spojených s týmto orgánom. Vyšetrenie je určené pre každého, kto chce mať zdravie tohto orgánu pod kontrolou, pričom výsledky dokážeme poskytnúť už do 2 pracovných dní,“ dodáva na záver riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.  

 

Späť

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
[email protected]

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL